Tiina Vainio

Yoga- och pilateslärare, träningsinstruktör och författare

Tiina Vainio

Jag heter Tiina Vainio och kommer från staden Jyväskylä som ligger i mellersta Finland.

Idag bor jag i Helsingfors. Sedan 20 år tillbaka arbetar jag med gruppträning. 
Jag är Les Mills-tränare och har utbildat mer än tusen gruppträningsinstruktörer i Finland och medverkat på många Fitness Conventions både i Norden och i de baltiska länderna. I grunden har jag en magisterexamen i journalistik och sociologi och har jobbat många år inom PR- och kommunikationsbranschen.

Jag är även utbildad yoga- och pilateslärare och har skrivit två böcker om yoga och pilates. Boken Saunayoga, som har kommit ut i två upplagor sedan 2012 är helt slutsåld. Den andra boken, Saunapilates, kom ut 2014.  Böckerna är så här långt utgivna på finska och estniska. Tanken är att översätta båda böckerna till svenska i slutet av 2016.

Efter några hektiska år på PR-byråer längtade jag efter att hitta en balans i tillvaron och blev mer och mer intresserad av andra värden i livet. Eftersom jag älskar att bada bastu, fick jag idén att kombinera bastuns tystnad och värme med yoga för att skapa ro och välbefinnande. Så föddes idén för Saunayoga.

Idag finns Saunayoga i sex europeiska länder med över 400 utbildade instruktörer. Det är en licensierad träningsform i små grupper. För ett år sedan lanserades Saunapilates som än så länge bara finns i Finland.

I kombination med den milda värmen från bastun ökar Saunayogan kroppens ämnesomsättning och reducerar stress. Många upplever att de återhämtar sig bättre och får bättre sömnkvalitet.

Med Saunayogas hjälp kopplar du enkelt bort omvärlden. Det är lättare att känna närvaro i dämpad belysning, där det inte finns några mobiltelefoner, inga speglar, inga måsten och ingen press att prestera. Dessutom får hörseln vila i bastuns tystnad. För många är Saunayoga en slags meditation – en kvinna sa att det kändes som en semester för sinnet och massage för kroppen.

I mina kurser Saunayoga Good Night, Sauna Yoga Healthy Back och Saunayoga Power får du lära dig att koppla av och stretcha dina muskler. Jag kan även hjälpa dig att få en hälsosammare ryggrad och ökade förutsättningar att sova bättre. Du får också en härlig stund av mindfulness – medveten närvaro, som ger dig kraft i vardagen.

Det enklaste sättet att komma igång är att börja med passet som heter Sauna Yoga Good Night vars övningar hjälper dig att slappna av i vardagen och få en god nattsömn. Följ sedan upp med Sauna Yoga Healthy Back – ett uppbyggande och energigivande pass för din rygg och nacke. Vill du ha lite mer utmaning, då är Sauna Yoga Power rätt för dig. Vi jobbar där med stärkande övningar för kroppens alla större muskler.

Många utövare av Saunayoga tycker att det bästa med yogan är närvaron de upplever under passet i bastuns tystnad och den mentala avkoppling som de känner efter passet. Så tror jag att även du kommer känna.

Om du vill se mer av mig kan du gå in på:
www.saunayoga.com/sv/
www.facebook.com/SaunaYoga-Sverige
och på min Instagram (saunayoga)

Hoppas vi ses!

//Tiina