Jonas Björkman

Tennisproffs

Jonas Björkman

Redan som 8-åring vann Jonas sitt första KM i tennis, då spelade han även fotboll och ishockey. Det var först när han blev 15 år som han bestämde sig för att enbart satsa på tennisen. Under sina 18 år på proffstouren så lyckades han sammanlagt vinna 6 singeltitlar, 54 dubbeltitlar (varav 9 av dem Grand Slam-titlar). Jonas hade även äran att vara med och vinna Davis Cup, hela 3 gånger, för Sverige. Som bäst var Jonas rankad nr 4 i världen i singel och världsetta i dubbel. Som dubbelspelare i tennis är han en av de mest framgångsrika svenskarna genom tiderna.

Sedan Jonas la racket på hyllan har han haft många järn i elden, varav ett av dem är hans brinnande intresse för padel. Detta intresse har resulterat i att han i mån av tid gärna spelar svenska padelturneringar, men också att han numera äger och driver ett flertal padelcenter runt om i Sverige tillsammans med några vänner. 

Jonas är dessutom tillsammans med Måns Zelmerlöw grundare till välgörenhetsstiftelsen Zelmerlöw & Björkman Foundation som sedan 2013 bedriver insamling för att skapa en bättre framtid för utsatta barn och ungdomar. Både Jonas och Måns hade tidigare på var sitt håll samlat in pengar till välgörenhet, inte alltför sällan med en känsla av otillfredsställelse av att inte kunna vara med att påverka vilka insatser som skulle göras. Stiftelsen har tack vare generösa bidragsgivare under dessa första 5 år, hittills bl a kunnat finansiera skolor, byggt vattenbrunn, byggt internatskola för de mest utsatta flickorna på skolan Kenswed i Kenya. Senare under 2018 kommer man också intill den skolan att öppna en mödravårdsklinik för att kunna erbjuda en helhet när det gäller hälsa för mödrar, barn och även ungdomar. Läs mer om Zelmerlöw & Björkman Foundation här.

Roligt att veta om Jonas

  • Han har medverkat i Lets Dance och där han knep tredjeplatsen.
  • Han har varit med i Mästarnas Mästare och kom på femteplats.
  • Han ansågs ha världens bästa servereturer och volley.

Du kan följa Jonas på hans instagram, och på hans hemsida.